‹ werk

Inspirerende boekwinkel verlengt museumbeleving


 

opdracht

De boekwinkel op de derde etage van het Van Gogh Museum, ooit het restauratieatelier van het museum, was toe aan een update. Het Van Gogh Museum vroeg ons om een nieuwe boekwinkel te ontwerpen die twee doelgroepen aanspreekt. De museumbezoeker die op zoek is naar een aandenken, en de kenner die zich verder in het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten wil verdiepen. Bovendien moest de nieuwe winkel een logisch vervolg zijn op de beleving en inspiratie die bezoekers opdoen in het museum. Tot slot was het doel het aantal bezoekers, de conversie per bezoeker en daarmee de omzet, met minimaal 10% te verhogen.


resultaat

van Gogh komt tot leven in een boekwinkel
een winkel die twee doelgroepen gelijkwaardig bedient
verbeterde zichtbaarheid en toegankelijkheid
27% omzetstijging
retail helpt cultuur bloeien

klant

Van Gogh Museum


project

Van Gogh Boekwinkel


categorie

retail


schaal

100 m2


onze benadering

De ruimte werd sterker gekoppeld aan Van Gogh en zijn schilderijen door details van zijn werk en persoonlijkheid te integreren. Dit ‘atelier van Van Gogh’ kreeg bovendien een open karakter door het verbeteren van de zichtbaarheid en toegankelijkheid.

De nieuwe lay-out van de winkel bedient de twee doelgroepen optimaal. Voorin het assortiment gericht op een aandenken voor de museumbezoeker. Achterin, in de luwte en met verblijfsruimte voor verdieping, de boeken over Van Gogh voor de kenner. Nieuwe signing en de overige instore communicatie ondersteunt deze indeling.

De winkel is overzichtelijk waarbij een ankerpunt de bezoekers door de relatief smalle ruimte naar achteren trekt. Het ankerpunt bestaat uit elementen van het atelier. Maar ook is hier een raam aangebracht met uitzicht over het Museumplein en op de museumbibliotheek aan de overkant. De perfecte plek voor een schildersezel. Kwasten boven het raam verwijzen naar van Gogh’s kleurstudies: “Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken. Wat mooi doet, werkelijk mooi – is ook juist”, schreef Vincent aan zijn broer Theo. Voordat Vincent aan een schilderij begon maakte hij vele schetsen. Deze komen terug op de muur naast het raam.

Het kleurgebruik in de winkel en de vormentaal van de meubels is gebaseerd op het schilderij De Slaapkamer uit 1888. In dit huis had hij zijn laatste atelier. Het nachtkastje uit dit schilderij komt in de winkel in moderne materialen en detaillering terug als presentatiemeubel. De typisch Franse stoel die in veel van Van Gogh’s werken terugkomt, staat ook in de boekwinkel. Een plek om rustig een boek te lezen.

De zichtbaarheid en toegankelijkheid van de winkel zijn sterk verbeterd door de entree aanzienlijk te verbreden. Het museum loopt over in de winkel, waarbij het ruimtelijk design de museumbezoekers van tentoonstelling naar winkel begeleidt. Met resultaat, want het aantal bezoekers is aanzienlijk gestegen.

De boekwinkel, in de geest van Vincent van Gogh, in zijn kleurgebruik, detaillering en objecten.

De boekwinkel, in de geest van Vincent van Gogh, in zijn kleurgebruik, detaillering en objecten.

De typisch franse stoel, gemaakt uit eigentijdse materialen en detaillering is de plek om rustig een boek te bekijken.

Als ankerpunt in de wandpresentatie, het zelfportret van Van Gogh opgebouwd uit pixels van potloden.

Als ankerpunt in de wandpresentatie, het zelfportret van Van Gogh opgebouwd uit pixels van potloden.

Als ankerpunt in de wandpresentatie, het zelfportret van Van Gogh opgebouwd uit pixels van potloden.

Meer weten?

Lieke Genten

creative director | partner

Judith Everaarts

interior architect

Waarom deze plek bezoeken?

Het Van Gogh Museum behoort tot de wereldtop. Ben jij er al geweest? …of wil je er nog een keer naartoe? Bel dan Lieke voor een bezoek met toelichting.