‹ werk

Las Vegas in een Hollands jasje - een nieuw casino met drie restaurants en maar liefst 700 spelautomaten en een spectaculair entreegebied


 

opdracht

Holland Casino Utrecht verhuisde van de binnenstad naar een nieuwe (auto)bereikbare locatie aan de Winthontlaan, aan een centraal knooppunt langs de A12, tussen A2 en A27. Het markante gebouw, ontworpen door OZ Architecten, is een blikvanger en valt direct op vanaf de snelweg.

Voor het interieur werkte Claessens Erdmann samen met architect Derek Sola van het Amerikaanse bureau Gensler, designer van vele casino’s in Las Vegas. Sola legde de basis voor het interieur, waarna Cleaessens Erdmann het ontwerp met Amerikaanse signatuur vertaalde naar de Nederlandse markt.

Het nieuwe casino is in omvang en in spelaanbod vele malen groter dan de vorige vestiging. Met drie restaurants en maar liefst 700 spelautomaten. Verdeeld over twee speelvloeren die met elkaar verbonden zijn via een spectaculair entreegebied, die een beleving op zich is. De vide aan de voorkant onder de hoge punt van het gebouw, loopt tot aan het dak, een hoogte van ongeveer 20 meter. De roltrap loopt geschakeerd door de ruimte heen met daartussen een licht kunstwerk – een DNA-streng van sierverlichting in een roterende vorm, hangend aan het plafond. Dé eyecatcher van het gebouw.


resultaat

Spannende en visuele samensmelting van verschillende zones voor uiteenlopende doelgroepen
Een gebouw dat een beleving ‘an sich’ is.
Las Vegas in een Hollands jasje

klant

Holland Casino


project

Holland Casino Utrecht


categorie

leisure


schaal

10.000 m2 (casino, exclusief parkeergarage)


onze benadering

Holland Casino heeft verschillende zones, met veel verschillende type spellen. Elk spel kent een andere doelgroep. Het concept van Gensler sprak die verschillende doelgroepen aan. We leefden ons in het concept van Gensler in en vertaalden dit naar detaillering en materialen die in Nederland beschikbaar zijn en passen bij de hoogwaardige kwaliteit, uitstraling en beleving. Met een perfecte balans in de samenstelling van materialen, waarmee verschillende zones een eigen identiteit krijgen, en ook samen een aangenaam geheel vormen.

In de opdracht lag een zwaar accent op de technische uitwerking van het ontwerp. We hebben het ontwerp getoetst en aangepast aan lokale wetgeving, zoals het bouwbesluit en op het gebied van brandveiligheid.

Een spectaculaire beleving door sublieme toepassing van materialen

Een spectaculaire beleving door sublieme toepassing van materialen
Sfeer en lichtaccenten worden met autonome lichtobjecten gecreëerd

Sfeer en lichtaccenten worden met autonome lichtobjecten gecreëerd

Sfeer en lichtaccenten worden met autonome lichtobjecten gecreëerd

Meer weten?

Bart van Ham

architect | project manager

Wouter Hoevers

engineer

Waarom deze plek bezoeken?

Je komt hier niet alleen voor het spel, maar vooral ook voor de beleving van het gebouw.