→ projecten → Van Gogh Museum Boekwinkel

"Als Van Gogh nu geleefd had, was dit zijn atelier"

Van Gogh Museum Boekwinkel

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een kennis- en informatiecentrum. Het doel van de nieuwe boekwinkel is om het werk van Vincent voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. De boekwinkel biedt een grote variatie aan titels van de nieuwste boeken tot academische naslagwerken over kunstgeschiedenis in het algemeen en het werk van Van Gogh in het bijzonder.


vraag

Ontwerp een nieuwe boekwinkel op de derde verdieping van het Van Gogh Museum. Het doel van het museum was daarbij tweeledig.
Eén: de inspiratie en beleving, opgedaan in het museum, voortzetten in de nieuwe ruimte en twee: laten zien dat de winkel, die veel expertise heeft op het gebied van Van Gogh en zijn tijdgenoten, een omzetgroei van de opbrengsten kan bewerkstelligen.

de inspiratie en beleving, opgedaan in het museum, voortzetten in de nieuwe ruimte

'als Van Gogh nu geleefd had, was dit zijn atelier'

ons antwoord

'Als Van Gogh nu geleefd had, was dit zijn atelier.'

De winkel is een lichte ruimte geworden met veel daglicht. Er is zelfs een raam toegevoegd - een subtiele verwijzing naar Van Goghs obsessie voor het heldere Franse licht. Het contrast met het lichtniveau in de rest van het museum is hier groot. Schetsen en ook elementen uit het werk van Van Gogh dienen als podium voor de presentaties van de boeken en andere producten. 'Het Atelier van van Gogh: werken die Van Gogh heeft geschilderd', hebben we geabstraheerd en ook ontwierpen we een aantal meubels. Het nachtkastje uit het werk: 'De Slaapkamer' uit 1888 is bijvoorbeeld gebruikt als presentatiemeubel of de typisch Franse stoel uit datzelfde schilderij als plek om even te rusten en te bladeren, te lezen. Dit werk was tevens de inspiratie voor het kleurgebruik in de winkel.

De blikvanger bevindt zich achter in de winkel: een groot gekaderd raam met uitzicht over het Museumplein. Van Gogh schrijft: 'Ge weet, er zijn drie ramen op ’t atelier. Die geven te veel licht. Zelfs als ik ze afsluit, en heb er reeds lang over gedacht hoe het te verbeteren.' Bezoekers kunnen hier actief zelf even kunstenaar zijn. Een schildersezel nodigt uit om potloden en pennen zelf uit te proberen.

resultaat

Door toepassing van de retailwetten hebben we de toegankelijkheid van de winkel laagdrempelig gemaakt (in het kader van een optimale lay-out en routing hebben we de ingang verbreed en de zichtbaarheid verbeterd). We zijn er in geslaagd een ontwerp te maken waarmee het museum een boekwinkel rijker is en waarbij de verwachte omzetgroei substantieel zal zijn.

De boekwinkel van het Van Gogh Museum levert inspiratie, expertise en authenticiteit in Vincents brieven en boeken over zichzelf en zijn tijdgenoten.

leuk om te weten

De nieuwe boekwinkel volgt op de Museumpleinwinkel die we eerder voor het Van Gogh museum ontwierpen.

Samen met onze bouwpartner Hypsos hebben we aan dit project gewerkt.

meer weten?

Bel of mail Lieke
+31 20 4280000
lieke@c-e.design