→ journal

Boekwinkel Van Gogh Museum




Het doel van de verbouwing van de winkel was tweeledig. De inspiratie en beleving, opgedaan in het museum, voortzetten in de nieuwe ruimte. En laten zien dat de winkel met veel kennis op het gebied van Van Gogh & zijn tijdgenoten, een omzetgroei kan bewerkstelligen. Ons idee Als van Gogh nu geleefd had, was dit zijn atelier!

De winkel op de derde verdieping is een ruimte geworden met veel daglicht. Er is een raam toegevoegd, een subtiele verwijzing naar Van Goghs obsessie voor het heldere Franse licht. Het contrast met het lichtniveau in de rest van het museum is hier groot. De entree van de winkel is visueel twee keer zo groot geworden. Veel schetsen maar ook elementen uit het werk van Van Gogh dienen als podium voor de presentaties van de boeken en andere producten. “Het Atelier van Van Gogh”; werken die van Gogh heeft geschilderd, zijn geabstraheerd. Ook werden er een aantal meubels ontworpen. Het nachtkastje uit het werk: “De Slaapkamer” uit 1888 is bijvoorbeeld gebruikt als presentatie meubel of de typisch Franse stoel uit datzelfde schilderij als plek om even te rusten en te bladeren, te lezen. Bezoekers kunnen ook actief zelf even kunstenaar zijn. Een schildersezel nodigt uit om potloden en pennen zelf uit te proberen.

Uitzicht op bibliotheek
Blikvanger bevindt zich achter in de winkel, een groot gekaderd raam dat een doorkijk geeft op de Van Gogh bibliotheek aan de andere kant van het Museumplein. Een uitnodiging om juist ook de bibliotheek (vrije entree) te bezoeken.

We werkten samen met onze vaste bouwpartner Hypsos aan dit project.


Van Gogh Museum Boekwinkel




journal